RTK og satellitter er afgørende for landbruget

Præcist markarbejde er helt afhængigt af RTK og satellitter. GPS’en skal nemlig finde mange satellitter på himmelen hele tiden, og gode RTK-korrektioner kræver også mange satellitter.

RTK-korrektioner fra satellitternes
RTK-korrektioner er er beregninger på satellitternes signaler. RTK forbedrer den position, man får opgivet af sin GPS. Grafik: NASA.

Tæt ved hundrede satellitter cirkler omkring Jorden for at give positioner til GPS’er, og der kommer stadig flere op. De fleste er en del af systemerne GPS, GLONASS og Galileo, og dertil kommer nogle systemer fra Indien, Kina og Japan. Men overraskende nok er det slet ikke for mange satellitter.

Præcisionslandbruget giver nemlig kun mening, hvis redskaberne kender deres position meget nøjagtigt til hver en tid, og det kræver mange satellitter. En GPS-modtager skal nemlig have signaler fra mindst fire satellitter på én gang, før den kan finde sin position. Der må desuden ikke være noget imellem GPS’en og nogen af de fire satellitter, da det forstyrrer signalet fra dem. Oven i købet skal satellitterne være placeret så langt fra hinanden på himmelen som muligt, så alt i alt skal der helst være mere end fire satellitter til hver en tid.

Disse tre betingelser gør det klart, at mange satellitter er afgørende for landbruget, for hver af dem er kun synlig fra en begrænset del af Jordens overflade. Desuden er der antenner, træer og bygninger mange steder, og de skygger for satellitternes signaler.

En GPS kræver både RTK og satellitter for at være præcis

Når der er satellitter nok på himmelen, kan en god GPS finde sin position inden for to til tre meter, men træer, antenner og bygninger øger det tal betydeligt. Derfor er det vigtigt med mange satellitter, men radrensning, tildelingskort og præcis pløjning kræver centimeters nøjagtighed, og her kommer RTK-korrektionerne ind.

RTK og satellitter til traktor
RTK-korrektioner laver man ved at måle, hvor meget atmosfæren forstyrrer signalerne fra satellitterne. Ud fra det beregner udstyret selv en RTK-korrektion, som det sender ud i marken, så maskinerne kan styre med centimeters nøjagtighed. Grafik: Pixabay.

RTK-korrektioner laver man ved at rense satellitternes signaler for de forstyrrelser, som de oplever på deres vej ned igennem atmosfæren. Her bruger man en referencestation, som er en fast monteret gps, der kender sin position meget præcist. Derfor kan den måle, hvor meget atmosfæren forstyrrer satellitternes signaler. Ud fra de målinger laver den en rettelse, som den sender videre til gps’en på traktoren, som dermed forbedrer sit bud på sin placering fra flere meters usikkerhed til et par centimeters.

Galileo satellitterne udløste GPS-revolutionen

Der har været amerikanske GPS- og russiske GLONASS-satellitter på himmelen i mange år, men det blev de europæiske Galileo-satellitterne, der udløste de mange muligheder, vi har i dag. Det forklarer Per Knudsen, som er professor i geodæsi ved DTU Space:

“Indtil for et årti siden var det kun USA og Rusland, der havde positionssatellitter, og det var militære systemer. Kun militæret kunne få præcise positioner fra dem, men så besluttede EU at lave et rent civilt system, som alle kunne få positioner fra, og det fik både russerne og amerikanerne til at lukke op for deres systemer. Derfor kan alle bruge signaler fra dem i dag”.

Trods disse mange satellitter er flere lande alligevel på vej med deres egne. Indien er f.eks. Ved at opbygge IRNSS-systemet med syv satellitter. I det system er alle satellitterne til enhver tid på Indiens egen horisont, så de dækker godt lokalt. Begrundelserne for at lave lokale systemer er mange, men helt kontant oplevede Indien, at USA ikke leverede præcise positioner i 1999, da landet lå i en kortvarig krig med naboen Pakistan.

Hvis du kunne lide artiklen, så meld dig til vores nyhedsbrev. Det er gratis og kommer en gang om ugen. Formularen er aller øverst på siden, og har du lukket for den, så kan du genåbne den med det gule mærke øverst til højre.

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.